galatasaray’ın gayrimenkulleri – Gala Sözlük
başka bir büyük camianın elinde olsa borçları çok rahat bir şekilde sıfırlayıp ekonomik olarak düzlüğe çıkartabilecek gayrimenkullerdir. hatta sadece riva ve florya arazileri bile buna yeter. bana kalırsa galatasaray tarihinde kırılma noktası yaratabilecek olaylar listesi hazırlanacaksa buna riva-florya proje bütünlüğünün bozulması çok rahatlıkla girer. eğer bu proje bütünlüğü bozulmasa belki de şimdiye borçsuz bir kulüp olacaktık.
20) erenköy villaları: galatasaray’ın dumankaya ile yapmış olduğu sponsorluğa istinaden mülkiyetine geçirdiği erenköy’de bulunan 3 adet villadır. şu an bu villalar tanesi 3 milyon tl üzerinden satışa çıkarılıp borç ödemesinde değerlendirilebileceği gibi mevcut halde galatasaray’ın amatör şubelerinde e-sports, su topu v.b. dallarda hizmet vermeye de devam edebilir.

21) taç spor tesisleri: basketbol, voleybol gibi branşlarımızın kamp ve antrenman ihtiyaçları ile voleybol takımlarının kira ödemeden mülkiyetimizde olan bir sahaya kavuşması için yıllardır hissedilen ihtiyacın giderilmesi adına ünal aysal zamanında anadolu yakasında uygun lokasyon bulma çalışmaları (bir ara iflas eden çukurova grubuna at maltepe pamukspor tesisleri düşünülmüştü adnan öztürk tarafından) eski kadıköy belediye başkanı da olan ikinci başkanımız cengiz özyalçın ve eski bakanlarımızdan ilhan aküzüm’ün oğlu ural aküzüm’ün gayretli çalışmalarıyla taç spor’un hakim hissesi galatasarayımıza kazandırılmıştır böylece mülkiyeti galatasaray’a ait 40 dönüm üzerine kurulu istanbul’un en yüksek kapasiteli 2000 kişilik aydınlatmalı tenis kortu, ayrı 13 adet tenis sahası, yarı olimpik kapalı ve açık yüzme havuzu, voleybol takımlarımızın maçlarına ev sahipliği yapan 700 kişi kapasiteli kapalı spor salonu, halı saha, otopark, sauna, fitness merkezi, cafe ve restoranlardan oluşan büyük bir spor kompleksi maliyetsiz bir şekilde kulübümüze kazandırılmıştır. böylece hem ali sami yen spor kompleksinde yer alacak olan the venue’nün sadece basketbol maçlarına ve konser etkinliklerine yoğunlaşması sağlanmış olup hem de voleybol takımlarının bir arada antrenman ve kamp yapıp müsabakalara çıkabilme imkanı sağlanmıştır. ayrıca galatasaray’a yeni bir dalımız olan tenis branşının kurulmasına vesile olunmuştur.
15) galatasaray müzesi: 2003 temmuzunda ptt tarafından galatasaray’a kiralanan hemen lisemizin karşısında yer alan bu güzide mekan tarihi beyoğlu postanesi olup 6 aralık 2009’dan beri müzemiz olarak faaliyet vermektedir. 2018 başında müzenin avrupalı muadilleri gibi modern ve gelir üretici bir yapıya kavuşması için aslantepe'ye taşınacak olmasıyla atıl hale düşecek olan bu gayrimenkulümüz yine galatasaray'ın hizmetinde olması ve en az 49 yıllığına kulübümüzce kiralanması gerekmektedir ki halihazırda 5 aralık 2019 yılına kadar hangi amaçla kullanılacağına dair karar vermemiz için yeterli bir zaman zarfına sahibiz. benim naçizane önerim yıllardır eksikliğini hissettiğimiz galatasaray kütüphanesine ve briç gibi satranç gibi zihin sporlarına ev sahipliği yapmasıdır.

16) galatasaray lisesi

17) galatasaray ilkokulu: 1995 yılında inan kıraç’ın satın aldığı binada hizmet göstermektedir.

18) galatasaray üniversitesi

19) ergün gürsoy olimpik yüzme havuzu: burhan felek spor kompleksi içerisinde yer alan bu tesisimiz bakımsızlıktan ötürü atıl durumdayken ergün gürsoy’un 2006’da havuzun üstünü kapatıp 350 kişilik tribün ekleterek kompleksi olimpik standartlara getirmesiyle kulübümüze kazandırmış olup bu tesis galatasaray’ın yüzme şubesine de ev sahipliği yapmaktadır.
her ne kadar bir başka entrynin konusu olsa da son yaptığımız sermaye arttırımı, 2017-2018 sezonunda gelen başarı ve artan taraftar sayısıyla gelen kasa kolaylığı ve önümüzdeki sezon hak kazanacağımız olası şampiyonlar ligi gelirleri 2018 yılı bitmeden borçlarımızı sıfırlama ihtimalini ortaya koyuyor. riva arazisinin bize borç ödeme kabiliyeti kazandırması dışında burada bir galatasaray akademisi ve imar çıkmayan ormanlık alanımızın da selahattin beyazıt başkanımızın adının verilmesi ve olası mülkiyeti bize ait bir gs store da bu gayrimenkulden edinebileceğimiz diğer maddi manevi kazanımlar olup başta büyük başkan selahattin beyazıt olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürü galatasaraylılar olarak bir borç biliriz.
14) riva arazisi: bildiğiniz üzere ihalesi yapılan bu en büyük gayrimenkulümüzden arsa üzerindeki ipoteklerin kaldırılması ve aktifbank ile denizbanka ödenmesi gereken borçlar için 508 milyonluk ön ödeme alıp bunu kırdırıp 342 milyonunu bankalara anında ödedi. emlak gyo ile anlaşmamız gs - emlak gyo olduğundan aldığımız bu 508 milyon ’lik hesabımızdan düşecek. ihalenin ilk kazananın kesin teminat mektubunu getirememesi sonucu idarenin müteahhite ait geçici teminat mektubunu irat kaydetmesiyle bize riva'dan kalacak olan meblağ aşağı yukarı belli oldu (kendimizi kandırmanın bir lüzumu yok) o da 760 milyon lira ki bu yıllar içinde gelecek yapmamız gereken emlak gyo’dan kalan hakkımızı isthikak olarak kırdırmalarını talep etmek ki daha önce yaptığımız gibi özel bir bankaya ile kırdırmamalı (haksızlık etmeyelim orada tefeci faiziyle alacaklının eline muhtaçtık) örneğin ziraat bankası gibi bir kamu bankasına ile kırdırmalı ve elimize tek seferde 608 milyon gibi bir tutarı blok haline geçirmeliyiz. böylece 2017 yılının 2. çeyreğinde kapa yaptığımız bildirimimize göre borç alacak farkımızın (kısa ve uzun vadelerin toplamı) net eksi 880 milyon liradır. 880-600 milyon desek 2018 başında kalan borcumuz 280 milyon olur yukarıdaki florya maddesinde belirttiğim afaki de olsa 150 milyonu daha düşersek kalan borcumuz net 130 milyon olur.
böylece sadece basketbol takımlarının müsabakalarına ev sahipliği yapacak ve kot farkından oluşan alt katlarında banka şube kiralamaları, kongre ve konferans salonları, yeme içme alanları ile stadyumun alt katlarında boşalan alanları mağazacılığa ait elbise deposu olarak kullanma, yapılacak olan the venue ile iki katlı gs store binamız arasında kalan alana ihtiyaç halinde kurulabilen portatif çadır ile merchandise satışları, devletle olan ihtilafın bitmesiyle ve tapunun alınmasıyla şu an eski beyoğlu postanesinde olan müzemizin ali sami yen spor kompleksine taşınması sonucu artı gelir elde edeceğiz. son olarak kompleksimize civardaki avm ve hastaneden direkt aslanlı yol’a bağlantı sağlayacak inşaatı devam eden ve maliyeti firma tarafından karşılanan füniküler ile insan sirkülasyonu sağlanacak olup stadın dış cephesinin ledlerle ışıklandırılarak ve reklam alınarak başta aslanlı yol’un e-6 cephesine bitişik olan çimlendirilmiş kiralama alanları ve ileride yine aslanlı yol’dan farklı projelerle elde edilecek karlarla 120 dönümlük ali sami yen spor kompleksimiz 2018 senesi bitmeden içinde barındıracağı türk telekom stadı, depo alanları, kongre ve konferans salonu, galatasaray müzesi, gs store ve eğlence merkezi ile the venue sayesinde galatasaray’ın en değerli mülkü olup 7/24 yaşayan 365 gün gelir üreten ve basketbol ile futboldaki tüm takımlarımıza ev sahipliği yapan kapalı spor salonunda konserlere ev sahipliği yapan müzesiyle kültürümüzü yaşatan galatasaray’ın kalbi olacaktır. tüm aksaklıklara rağmen mustafa sarıgül, işın çelebi, dursun özbek, adnan öztürk, özhan canaydın, adnan polat gibi emeği geçen tüm büyüklerimize galatasaraylılar olarak teşekkürü bir borç biliriz.
dahası stad açılışında o zaman ki başbakanını 17-25 aralıkta sırtından vuracak olan laz müteahhide şimdiki cumhurbaşkanımız sahip çıkınca ne gelsenkirchen’deki gibi betonarme zemine dönüşen kötü hava şartlarında içe geçen bir çim sahamız oldu (böylece güya konser alanı olacak stadımız madonna ve u2 konserlerinden sonra bu gelir kaleminden de oldu) ne de afet anında toplanma yeri olarak belirlenen stadımızın üstünü kapatamadığımız için (yerine oyuncu transfer etti adnan başkan) tapumuz oldu. tüm bunların üstüne ünal aysal’ın türlü mazeretine rağmen ortaya çıktı ki tapu sorunu yüzünden değil mimarın şerhi yüzünden stadımızın dış cephesi boyanamayacak hep bu inşaat görüntüsü devam edecekmiş. eksiklikler say say bitmez ne heyecanla beklediğimiz aslanlı yol’umuz oldu, basketbol ve voleybol müsabakalarının oynanacağı (böylece kira vermekten kurtulup bir araya toplanmadan kaynaklanan kombine bilet satış opsiyonumuz hayata geçti) bir kapalı spor salonumuz oldu, hatta dış cephemizi boyatamasak bile ne ışıklandırabildik ne de reklam giydirebildik, ne avrupalı muadillerimiz gibi müzemiz ne de kongre merkezimiz oldu hepsi stadın üstünü kapatamayıp devlet onlarca oluşan ihtilafımızı mahkemeye götürdüğümüz için oldu. açıkçası dursun özbek’in en büyük başarısı geriye kalan 120 dönümlük arazimizin tapusunu almamız ve ihtilafları bitirerek the venue olarak adlandırılan kapalı spor salonumuz ile aslanlı yoldaki akar ve gs store’un imar iznini almak oldu.
13) seyrantepe arazisi: her ne kadar başlığın ilk entrysinde 384 dönüm olarak belirtilmişse de maalesef bu ışın çelebinin raporu hazırladığı döneme ait büyüklüktü maalesef özhan canaydın mustafa sarıgül’ün projesini reddedip projeyi aslantepe olmaktan çıkartıp seyrantepe'ye çevirmesinden önceydi. ilk başta ışın beyin muhalefetine rağmen talu inşaat ihaleyi galatasaray için çok uyguna kazandı ki bu recaizade mahmut ekrem’in torunu olan eren talu’nun babası erdem talu’nun ölümüne ardından kendisinin iflasına, karısı defne samyeli'nin onu boşamasına, aslantepe’nin seyrantepe’ye dönüşmesine, rahmetli canaydın'ın haim fresco ile ortaklığını bitirmesine, aile şirketinin iflasına, rahmetli başkanın sağlığını yitirmesine, aziz yıldırım’ın türlü katakulliyle 264 dönümü bugün stadımızın üç yanında yükselen rezidans, hastane, avm v.b. iş yerleri olarak elaleme gitmesine vesile olmasına kadar uzanan bir sürece neden oldu. ta ki adnan polat iş bırakan ve grev yapan işçilerin ve fener kamuoyunun baskısıyla tüm süreci arsa karşılığı inşaat takasına çevirerek işi tokiye bırakana kadar. ancak bu aşamada bile aksilikler bitmedi ve adnan başkan’a neden kendi şirketinin uzmanı olduğu ali sami yen spor kompleksinin enerji ihtiyacını 0 liraya indirecek rüzgar güllerini yaptırtmadıkları gibi, yıllar sonra metro bağlantısını, üst geçidi ve kavşağı kavga dövüş, işçi ölümleri ve trafik kazalarıyla bitirebildiler.
12) sefaköy'deki arsa: artık böyle bir gayrimenkulümüz yok… 79 dönümlük bu arsayı sattık da mı yok yahut tesis mi yaptık veya kiraladık mı? hiçbiri değil olan şu; rahmetli özhan canaydın seyrantepe'yi aslantepe yapma ve tapusunu alma fırsatını kaçırdığı sıralar yani atatürk olimpiyat stadı yollarında helak olurken hemen yakınlarında bulunan kulübümüze ait bugünkü değeri 300 milyon lira olan (florya'dan kıymetli gördüğünüz üzere çünkü tapulu parsellerinin büyüklüğü 3 kattan daha büyük ve ana arter üstünde istanbul'un göbeğinde) yeni kurulacak bir avm’ye 100-150 milyon değer karşılığı satılması gündemdeyken istanbul milli emlak müdürlüğüne yıllık ödememiz gereken 17.000 amerikan dolarını ödemeyi unuttuğumuzdan belediye ve hazinedeki fenerlilerin baskısıyla mülkiyet hakkımızı toptan kaybettik 2005 yılında. işte kulübün borcunu 8 ayda sıfırlayan mehmet cansun’un yeşilköy atatürk havaliman'ına komşu eski çobanbey fidanlığı mevkisindeki bu araziyi galatasaray'ı ve kendi aile şirketini iflasa sürükleyen ancak ne hikmetse sürekli galatasaray'ın sportif ve mali açıdan dünya kulübü olması yolunda ikide bir arama konferansları düzenleyen rahmetli canaydın ve ekibinin konferanstan konferansa koşarken gözden kaçırdığı basit bir ödeme aksaklığı sonucunda artık böyle bir gayrimenkulümüz yok… yeşilköy havaalanı'nın kapatılıp imara açılacağı ve bölgeye ekstra kat izni geleceği öngörülürken benim bu maddedeki değerlemem olan 300 milyonun birkaç sene içerisinde eski parayla katrilyona denk gelmesi yani galatsaray'ın borcunu komple kapatması bu minvalde yıllardır dillere pelesenk olmuş riva ve florya satışlarının olası bedellerinin toplamına denk bir ıskadır bu gayrimenkul bu da böyle bir uktedir…
11) sapanca'da arsa: bu gayrimenkulümüzde yok aslında sadece tıpkı büyükçekmece örneğinde olduğu gibi galatasaray'ımızın hizmetine sunulmak üzere belediye tarafında bilabedel devredilmeye hazır 8 dönümlük sapanca gölü kıyısında bir arazi söz konusu yıllardır. sonuçta olan şu bizim zaten küçükçekmece'de kurulu üst kullanım tapusu bizde olan kürek tesisimiz var sapanca gölünde başka hangi spor dalı için tesis kuracağız ki ne gerek var zihniyeti baskın çıktı. halbuki kürek takımlarımız final müsabakalarını nerede yapar? fenerbahçe ile nerede kapışırız? sapanca gölünde… hem fenerbahçe topuk yaylasında dağ başında dinlenme tesisi kurarken biz niye sapancada hem üyelerimize hem ücreti mukabilinde dışarıdan gelecek olan misafirlerimize hem futbol takımımıza şehir dışında istanbul’a yakın bir kamp merkezi yapmayalım? kürek ve futbol dışı branşlara da ileride hizmet verebilir burası örneğin kano gibi olimpik sporlara… unutmayalım ki galatasaray'ın gayelerinden birisi avrupa’yı dize getirmek olduğu gibi yeni spor dallarını ülkeye kazandırmaktır. üstelik bedelsiz kazanılacak bir gayrimenkul ve kulübe ayni katkılar söz konusuyken.